Samarbeid i styrerommet
Våre respondenter peker på flere forhold når de omtaler hva som må til for at eiere, styrer og administrasjonene skal jobbe godt sammen. Styrelederen er åpenbart sentral. En styreleder som er aktiv og tett på, som utfører godt stakeholder-arbeid og har takhøyde i strategiske diskusjoner, fremheves som avgjørende.
«En erfaren styreleder som evner å opparbeide en hensiktsmessig struktur og forutsigbarhet i styrearbeidet - årshjul, tydelig og avklart arbeidsdeling mellom styre og ledelse, hyppige forventningsavklaringer, skille sak og person. Hyppig kontakt mellom styreleder og daglig leder; jo mer krevende situasjoner jo viktigere med god og hyppig kontakt - for begge parter. Aldri forlate emner eller møte uten klarhet i forventninger om hva som skal gjøres, hvem som skal gjøre og hva som forventes levert. Finne gode formater/struktur så er mye av jobben gjort».
.jpeg?width=2000&name=86%20-%20milj%C3%B8%20(1).jpeg)
Like viktig som interessenthåndtering, er styrets forståelse av egen rolle.
«Rolleforståelse er et nøkkelord. Styret må ha forståelse for en administrasjons mulighetsrom samt eventuelle begrensninger. Styret må også ha god forståelse for eiers ønskede retning og mål. Et godt styre komplementerer administrasjonen og spiller administrasjonen god».
Respondentene mener det er viktig for styret å opprettholde åpenhet og aktiv deltakelse. Samtidig må styret ha en god og helhetlig forståelse for selskapets marked og mål. Kommunikasjon og tillit er fundamentale elementer for et vellykket samarbeid. Regelmessige dialogmøter mellom styreleder, eiere og daglig leder bidrar til å opprettholde tilliten i styret.
«Styret fungerer best sammen når en er på felles plattform, har god informasjon og er trygge på hverandre. Ingen skjulte agendaer».
«Takhøyde for å diskutere ulike målbilder, strategier og tiltak - ikke bare vedta det som blir lagt frem for dem. Aktiv deltagelse fra styret, reell interesse for å forstå selskapet og markedet det opererer i. Eier og ledelse må være åpne og ærlige overfor styret, det vil si å presentere de negative sider også, ikke bare tegne glansbilder. Styreleder og daglig leder bør ha løpende dialog om operasjonen, og daglig leder må ikke være redd for å sparre med styreleder underveis. Styreleder må på samme vis ikke kjøre solo, men forankre de beslutninger og retningsvalg en tar underveis med styret - ofte gjerne bare som informasjon. Jo bedre styret er informert, jo bedre kan de fungere som en reell bidragsyter i å sette mål, retning og overordnede tiltak».
![No5_kveldsbilde_foto_Snølys_Vidar_Haugland[24]-kopi](https://www.matae.no/hs-fs/hubfs/No5_kveldsbilde_foto_Sn%C3%B8lys_Vidar_Haugland%5B24%5D-kopi.png?width=639&height=883&name=No5_kveldsbilde_foto_Sn%C3%B8lys_Vidar_Haugland%5B24%5D-kopi.png)
Klare definisjoner av roller og forventninger, sammen med en strukturert tilnærming til samarbeidet, er nødvendig for å unngå misforståelser og sikre effektivt styrearbeid. Aktivt eierengasjement og bevissthet rundt eierstrategien i styret fremmer bedre beslutninger og diskusjoner.
Erfaren styreledelse og etablert struktur i styrearbeidet er avgjørende for å oppnå målene og sikre god kommunikasjon mellom alle parter.
«Strukturert og jevnlig kommunikasjon og møtepunkter. Godt samarbeid mellom særlig styreleder og daglig leder - med tilhørende informasjonsflyt både inn til styret og til organisasjonen. At styret/eiere/ledelse er tydelige om hva man ønsker å oppnå, og hvorfor. Å akseptere uenighet når det oppstår, komme til en løsning, og så samles om en vei mot avtalt løsning (selv om den ble litt annerledes enn man ønsket). Bruk av årshjul og tydelig avtalte leveranser - som følges opp!»
Respondentene i undersøkelsen peker på at tillit legger grunnlaget for fruktbare og effektive møter og diskusjoner, og muliggjør åpenhet om både positive og negative forhold. En bevisst eierstrategi og en åpen dialog er også sentrale elementer for et vellykket styrearbeid.
“Det er viktig at eierne har et bevisst forhold til sin eierstrategi. Denne strategien må være godt kjent hos styret i de operative selskapene og hos ledelsen. For å engasjere styret og hente ut mest mulig relevant kunnskap hos styremedlemmene praktiserer jeg "styrets kvarter" i noen styrer. Da får de enkelte styremedlemmer tre minutter til å snakke om noe utom agendaen som kan har relevans for selskapet, det vil si kunnskap de har fått gjennom egne erfaringer, media, etc. som kan ha betydning for selskapet.“
«Det bør utarbeides en eierstrategi som gir overordnede mål for eierne og som danner grunnlag for selskapsstrategien. God kommunikasjon mellom leder og styreleder»