Skip to content
 

Råd til deg som vil ha styreverv

For deg som ønsker å posisjonere deg for styreverv er det avgjørende at du kjenner dine egne styrker og ambisjoner. Du må bygge et solid nettverk, være synlig, ha relevant faglig kunnskap og være selektiv når det gjelder å akseptere verv. Så, kort oppsummert:

Vit hva du er god på og våg å dyrke det
Kartlegg hvilken vei du ønsker å gå, og i hvilke næringer du kan tenke deg styreverv. Begynn i det små og arbeid deg opp derfra.

Bruk nettverket ditt
Bevisstgjør overfor deg selv hvilke områder som er viktige for deg, for å deretter sette søkelys på nettverket innenfor gitt område. Delta på kurs eller nettverkssamlinger.

Vær synlig
Vær synlig på relevante arenaer, og vis i tillegg tydelig hvilke kompetanser du besitter og hva du kan bidra med i styret. By på deg selv, uten å forvente å få noe tilbake.

Bygg relevant fagkompetanse
For en som vil ha styreverv kan være lurt å ha grunnleggende kompetanse innenfor økonomi og økonomistyring. I tillegg er det et fortrinn å ha ledererfaring på CV-en.

Vær selektiv

Velg styreverv som er i tråd med dine ferdigheter og ambisjoner. Vær selektiv og ansvarsbevisst når du vurderer å takke ja til styreposisjoner. Sett deg så godt du kan inn i virksomheten før du starter.

94 - miljø

Gode tips fra erfarne styremedlemmer og styreledere til deg som vil posisjonere deg for styreverv:

«Jeg tenker erfaring er viktigere enn godt honorar i starten. Jeg har hatt mange verv i tilknytning til ulike klynger og fagforeninger før jeg fikk "profesjonelle" styreverv. Jeg startet med det da jeg var 21. Gjør også en ordentlig vurdering av selskapets eierstruktur og organisasjon før du går inn i styret. Jeg er også alltid på jakt etter ambisjonene og om jeg har noe å bidra med på veien for at selskapet skal nå disse ambisjonene. Jeg har sagt nei til flere selskaper som ikke har noen uttalte ambisjoner og der det jeg kan hjelpe med, ikke er den veien de vil».

«Gjør en god jobb der du er. Ikke vær redd for å ta lederansvar. Vær nysgjerrig og lær deg nytt også utover eget fagområde».

«Vær oppsøkende, men også selektiv i å bygge din styreportefølje. Velg hvilke selskap du ønsker skal presentere deg og finn gode rådgivere. Si ja, kun til verv der du vet du kan bidra».

«Vær nysgjerrig, søk opp muligheter, sette seg godt inn i hvilke kvaliteter de søker i styre-sammensetningen, vær trygg på egne kvalifikasjoner og kompetanse. Våg å gå litt utenfor komfortsonen. Har du ingen styreerfaring, så ville jeg startet som styremedlem før et styrelederverv».

Si høyt at du ønsker å bidra med din kompetanse i styrearbeid. Vær klar over hvilke(n) kompetanse(r) du har kan bidra med, og gå for styreverv i virksomheter hvor nettopp din kompetanse kan komme til nytte. Ikke sikt for "høyt" for de første vervene: for det første kommer du ofte mye tettere på virksomheten i styrer for mindre virksomheter - og du lærer derfor mer, og for det andre er det viktig å starte med et verv som man evner å forvalte. Styreansvaret er reelt, og da er det bra både for deg og virksomheten at du har en viss styreerfaring før du går inn i styrer som både krever mer og eksponerer mer».

«Delta på nettverkssamlinger, ta kontakt med erfarne styremedlemmer og- ledere for å lære og få nyttige tips, meld din interesse til rekrutterere. Gå på kurs for å tilegne deg kompetanse».

«Bygg en profil du kan tilby der du har en god bredde, men også en spesialitet. Vær nettverksorientert. Ha minimumskompetanse innen økonomiforståelse og økonomistyring». 

«Bygg nettverk med folk som sitter i styrer eller har mulighet til å sette deg i posisjon, vær aktiv i de rette kanalene, spesielt på LinkedIn der du fremhever din kompetanse og ekspertise. Ta kontakt med rekrutteringsbyrå og valgkomiteer for de selskap som du har lyst å sitte i styre. Viktigste er å starte en plass, f.eks. styret i sameier/frivillig organisasjoner og lignende for å bygge erfaring og trene seg på å ta beslutninger/ansvar. Søk muligheter internt i selskapet som ansattrepresentant. Ta (styre-)kurs, meld deg inn i f.eks. Styreakademiet Vestland og ikke minst si høyt at ønsker styreerfaring. Man ser ofte at de som sitter i styrer enten har ledererfaring eller resultatansvar på sin CV så dette kan være lurt å ta hensyn til i sin karriereutvikling for å øke sannsynligheten for et styreverv».

«Gjør en solid jobb i hverdagen. Ta styrekurs/få kompetanse. Fortell de som utnevner at du ønsker et slikt ansvar. Tenk over hvorfor du vil, og hva du skal bidra med. Det er jobb, og ofte med dårlig betaling i penger. Avklar motivasjon ut fra det».

«Ta utfordringen hvis du blir spurt - eller meld deg selv om aktuell kandidat. Også styreverv i mindre selskaper eller organisasjoner gir deg god erfaring. Når du først er i et styre; Sett deg så godt du kan inn i virksomheten og bransjen som du klarer - da vil du antakelig også være en bedre rådgiver for de som jobber i administrasjonen».

«Identifiser hva du er god på og fortell det. By på deg selv, gi uten å forvente å få noe tilbake (Pay it forward-mentalitet).”

«Vær på LinkedIn. Vær aktiv og finn veien inn via relasjoner til bedrifter der du mener din kompetanse kunne passet. Vær åpen, vennlig, ærlig og direkte. Kontakt investeringsfond som eier mange selskaper og har konstant behov for fornyelse. Ikke forvent umiddelbart resultat - bruk tid og bygg relasjoner - helst direkte fordi de avgjørende personene er ikke på store arrangementer og "møtearenaer" - de er på jobb».